Wijsheid

De wijsheid van ons lichaam

Al kunnen wij dé waarheid niet kennen… onze persoonlijke waarheid spreekt dagelijks tot ons, vooral via ons lichaam.

En dat lichaam liegt nooit! Omdat het voort komt uit de natuurlijke, vitale oer-impuls die alle leven organisch aanstuurt. Dit maakt zich kenbaar in de natuurlijke ritmes, het kudde- en zwermgedrag van dieren… maar ook in het zelfhelend vermogen van het lichaam en onze intuïtie.

Een minder gekende vorm is ons lichaamsgeheugen. Dit omvat onze persoonlijke geschiedenis vanaf de conceptie. Hierin hebben vooral stressvolle of overweldigende emoties en indrukken zich per ontwikkelingsfase vastgezet in ons lichaam, zodat wij er niet aan zouden bezwijken. Ze nestelen in reactiepatronen, spierspanning, weefsel, ons adempatroon en beïnvloeden ons denken. Na verloop van tijd kunnen bepaalde triggers (zoals geur, geluid, een specifieke beweging of omstandigheid) deze vastgezette, en vaak weggedrukte ervaringen opnieuw naar boven brengen. Dat kan ons verontrusten, maar is meestal een teken dat het lichaam weet dat we er emotioneel en cognitief aan toe zijn om bewust te gaan helen.

Het belang van helen is dat natuurlijke vitaliteit weer vrij door ons heen kan stromen en ons verder kan stuwen naar de volgende fase van onze ontwikkeling. Er zijn diverse werkvormen en ingangen voor heling; fysiek, emotioneel, cognitief, vanuit de ziel of vanuit frequenties. Dat is een kwestie van wat het beste aansluit, want uiteindelijk zijn al deze gelaagdheden met elkaar verbonden en leiden de werkvormen naar hetzelfde doel.

Naast een betrouwbaar instrument voor heling en bewuste ontwikkeling is onze lichaamsbeleving ook een geweldig anker om in het hier en nu te kunnen zijn. In tijden van persoonlijke of maatschappelijke onlust kunnen wij ons op elk moment wenden tot haar innerlijke rust, aanwezigheid en zuiver wéten. Hoe dankbaar is dat?

Ervaar het maar:

Als je een vraag of dilemma hebt geeft je lichaam antwoord; als iets wáár of goed voor je is voel je je lichter worden, energieker of krijg je kippenvel. En wanneer niet, voel je je zwaarder worden, gedeprimeerd, of kun je een drukkend gevoel ervaren op hart of maag.

geplaatst in de Uitstraling Oisterwijk, week 2, 2023-

Terug